Hoe is dat zo gekomen?

Mijn eerste hond kwam in 1965 in mijn ouderlijk huis toen ik op de middelbare school zat. Met dit asielhondje, een keeshondje, ben ik in die tijd al op cursus geweest, iets wat in de tijd niet zo vanzelfsprekend was. Timmy heeft jaren deel uitgemaakt van ons gezin en is bijna 18 jaar geworden.

Toen ik een eigen huishouden had, kwam er een “eigen” hond in huis. Opnieuw een asielhondje, een grijs, kortgeknipt teefje van ongeveer 3 jaar met prachtige donkerbruine ogen. Gipsy, zoals we haar noemden, was een lief en vrolijk hondje. Naarmate de vacht begon te groeien veranderde haar uiterlijk, en toen ik op een hondententoonstelling een grijze schapendoes zag staan, kreeg ik het gevoel: “Gipsy is een Schapendoes”! Ik ben lid geworden van de vereniging De Nederlandse Schapendoes (1975) en op geen elke activiteit waar we met Gipsy aanwezig waren viel ze uit de toon. Echt of niet, we hebben haar altijd “behandeld” als een schapendoes.

De volgende hond werd een “echte” schapendoes met stamboom: Dûfke van Ramibo.

Dûfke was een echte Schapendoes met veel werklust maar ook erg pittig. Met Dûfke is niet gefokt.

Na een aantal jaren begon het toch te kriebelen: ik wilde een schapendoes waarmee ik wellicht wel een nestje zou kunnen fokken. Via Verony Hagelen kwam Geintje in ons leven (Us Geintje van Wietse Sebastiaan), een klein zwart doesje. Ruim 2 jaar later kwam de zwart-witte Wobke erbij (Wobke Bontje van Wietse Sebastiaan). Wobke zou de stammoeder worden van mijn kennel ’t Geuzenheim.

Van mijn eerste zelf-gefokte doesje (Akka Hoefje van ’t Geuzenheim) heb ik in 2009 afscheid moeten nemen. Akka is ruim 15 jaar geworden.

In november 2010 is Kiki Kaatje van Wietse Sebastiaan overleden.

Inmiddels heb ik 3 schapendoezen in huis, allemaal zelf gefokt.  De kleindochter van Akka,  Jouke (zwart), is nu 11 jaar oud. Daarnaast heb ik de blauw-grijze dochter van Kiki, Maartje van 9 jaar. De jongste schapendoes is Pippa (Pippa Pepper van ‘t Geuzenheim), nu 4 jaar. Met Pippa—de 4e generatie schapendoezen van ‘t Geuzenheim—wordt mijn kennel voortgezet.

Waarom fok ik schapendoezen? Lees meer hierover op de volgende pagina.

Informatie over “Geuzenheim-nesten” vindt u hier.

 

Schapendoeskennel ’t Geuzenheim                                             Registratienummer 24591

 

Wie ben ik?

Ik ben Jeannette de Geus en ik woon in IJsselstein, een plaats ten zuiden van Utrecht.

Ik heb momenteel 3 Schapendoezen in huis, in leeftijd variërend van 11 jaar tot 4 jaar. Sinds 1994 fok ik onder de kennelnaam 't Geuzenheim en heb sindsdien 10 x een nest gehad. Mijn honden wonen en leven in huis.

Honden en vooral schapendoezen hebben een groot deel van mijn leven bepaald. Door de schapendoezen ben ik in de hondenwereld verzeild geraakt. Ik heb veel cursussen met mijn honden gevolgd (gehoorzaamheid tot niveau G&G 2, behendigheid, flyball en UV), ik ben zelf gaan lesgeven en bestuurslid geworden van een kynologenvereniging. Op theoretisch gebied heb ik het AKK-examen gedaan en later het KK 1 en KK 2 examen.

Een groot deel van mijn vrienden komt uit de hondenwereld.

Afgeronde rechthoek: ´t Geuzenheim schapendoezen

Wie ben ik?

Pippa, Jouke en Maartje,  februari  2016